Jak przygotować chleb w domu ?

 

Są dwa sposoby wypieku chleba w domu : w automacie oraz w zwykłym piekarniku.

Do mieszanek które oferujemy wystarczy dodać tylko wodę oraz drożdże (instant bądź tradycyjne dostępne w każdym sklepie).

 

Wypiek w automacie (składniki na chleb 0,8 kg):

 

Składniki :

500g mieszanki

300 – 320ml  wody o temperaturze ok. 30 stopni,

5g drożdży  tradycyjnych / 2 g drożdży instant

 

Sposób przygotowania :

Do automatu najpierw wlewamy letnią wodę, następnie drożdże i mieszankę. Prosimy zwrócić uwagę na precyzyjne dawkowanie drożdży, w automacie panują idealne warunki do ich rozrostu, stąd niewielka ilość potrzebna do wypieku chleba. Zwiększenie ich udziału w mieszance może spowodować nadmierny rozrost ciasta, a co za tym idzie jego opadnięcie w ostatniej fazie wypieku.

Nasze próby wykazały, że najlepiej użyć programu podstawowego automatu (3 godziny), jednak Państwa doświadczenie i znajomość własnego sprzętu mogą pomóc w uzyskaniu najlepszego efektu.

 

Wypiek w piekarniku (składniki na chleb 0,8 kg):

 

500g mieszanki

300 – 320ml  wody o temperaturze ok. 30 stopni,

dodajemy 15g drożdży tradycyjnych lub 6 g drożdży instant

 

Sposób przygotowania :

Do miski wsypujemy  mieszankę, wlewamy wody, dodajemy drożdże.

Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach. Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą.