Używa się jej głownie do przyrządzania deserów i ciast, ale może również stanowić panierkę do potraw mięsnych. Można również wykorzystywać ją do przyrządzania sosów i dipów, ponieważ wspaniale zagęszcza potrawy.
Nasiona Chia zawierają wiele minerałów: wapń, potas, cynk, żelazo i fosfor oraz są bogate w witaminy A, B, D i E
Siemię lniane – jest to jeden z najpopularniejszych składników medycyny naturalnej, ma działania przede wszystkim osłonowe oraz stabilizujące. Siemię stosuje się w łagodzeniu dolegliwości układu pokarmowego i oddechowego.
Znakomity dodatek do pieczywa oraz dietetycznych ciasteczek, musli, jogurtów, owoców. Dodawane również jako zagęszczacz do zup i sosów. Można je wykorzystać również jako panierkę do mięs.
do pieczenia mięs, jako dodatek do sosów, gulaszy i zup ...
Cebula działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, daje pomyślne ...
Mąka gryczana w połączeniu z mąka pszenną, stosowana jest do wypieku pieczywa, dzięki czemu nabiera ono bardziej intensywnego smaku.
Mąka wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu. Stanowi szczególnie dobry substytut mąki pszennej, dla osób z nietolerancją glutenu. Mąka ryżowa doskonale nadaje się do wypieków oraz do zagęszczania sosów.
Mąka z samopszy rewelacyjnie nadaje się do wypieku pieczywa. Również może stanowić zdrowszą alternatywę do wypieku deserów takich jak ciasta, naleśniki i gofry. Mąka z samopszy jest idealnym produktem dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że potrawy przygotowane na jej bazie są niskokaloryczne, wspomagają pracę...
Płatki bogate w błonnik, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez oraz witaminy z grupy B stanowią cenne źródło wartości odżywczych. Płatki jęczmienne są tradycyjnym dodatkiem do potraw i deserów. Wykorzystuje się je również do produkcji chleba, ciastek, oraz zup. Mogą one również urozmaicić poranne śniadania, tworząc smaczny posiłek uzupełniając produkty...
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy.